Halkla İlişkiler ve Tanıtım
Bölüm Hakkında
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü; halkla ilişkiler, reklam ve iletişim yönetiminin gücünün bilincinde olan, bu gücü sosyal sorumluluk sınırları içinde kullanmak gerektiğine inanan işgücünü, gerek kamu, gerekse özel sektör kuruluşlarının halkla ilişkiler, reklam ve tanıtım birimlerinde çalışacak nitelikli ara elemanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Hem nazari eğitime hem de uygulamaya ağırlık verilmesi öğrencilerimizin profesyonel hayatlarında başarıya ulaşmalarına temel oluşturmaktadır. Günümüzde hemen hemen her kurum ve kuruluşta halkla ilişkiler departmanının bulunması öğrencilerimizin önünü açmıştır. Ayrıca reklam ajanslarının sayısının 1980'li yıllardan itibaren artması da bu alanda bir açığı ortaya çıkarmıştır. *Bu programda, İkinci öğretim ile de eğitim verilmektedir.
Bölümün Amaçları
Öğrenci merkezli bir yaklaşımla, halkla ilişkiler ve tanıtım alanında farklı sektörlerin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünü yetiştirmek amacıyla; iletişim stratejilerini etkin şekilde planlayıp uygulayabilen, geleneksel ve dijital medya araçlarını kullanabilen, etik değerlere ve toplumsal sorumluluk bilincine sahip, araştırma ve proje geliştirme yetkinliği olan, kriz ve itibar yönetimi süreçlerini yürütebilen, analitik ve eleştirel düşünme becerisine sahip meslek elemanlarını yetiştirmektir.
Bölümün Hedefleri
- Halkla ilişkiler alanına ilişkin temel kavramları, iletişim stratejilerini ve halkla ilişkiler süreçlerini anlamak ve uygulamaya aktarabilmek.
- Kriz yönetimi süreçlerinde görev alabilecek bilgi ve donanıma sahip olmak.
- Halkla ilişkiler kampanyaları ve etkinliklerini araştırma, planlama, uygulama ve değerlendirme becerisine sahip olmak.
- Kurumsal kimlik, imaj ve itibar yönetimi süreçlerini analiz edebilmek ve bu süreçlerin marka imajına etkisini değerlendirebilmek.
- Hedef kitlelerin ihtiyaçlarını, beklentilerini ve tutumlarını analiz edebilmek ve halkla ilişkiler çalışmalarının performansını değerlendirebilmek için araştırma yöntemlerini kullanabilmek.
- Etkili iletişim, ikna ve müzakere tekniklerini kullanarak kurum içi ve kurum dışı paydaşlarla başarılı ilişkiler kurabilmek.
- Halkla ilişkiler faaliyetlerinde etik değerlere, toplumsal sorumluluk bilincine ve sürdürülebilirlik ilkelerine uygun davranarak kurumsal sosyal sorumluluk projelerini yürütmek.
- Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahip olmak.
- Dijital iletişim araçlarını ve sosyal medya platformlarını etkin bir şekilde kullanarak kurumların çevrimiçi varlığını yönetebilmek.
Kabul Şartları
Programa kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.
Mezuniyet Koşulları
Ders planında belirtilen zorunlu dersler ile asgari sayıda alınması gereken seçmeli derslerden başarıyla geçmiş, en az 120 kredi almış ve 2.00/4 ortalamaya sahip olan öğrenciler mezun olabilir.
Alınacak Derece:
Mezun öğrenciler, “Önlisans Diploması“ ve “Meslek Elemanı“ ünvanı alırlar.
Üst Kademeye Geçiş
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı’nda yeterli puanı almak koşuluyla alanıyla ilgili lisans programlarına ya da Açıköğretim/Uzaktan Eğitim Sistemleri’nin lisans tamamlama programlarına başvurabilir.
İstihdam Olanakları
Hakla İlişkiler ve Tanıtım alanında yetişenler, resmi ve özel kuruluşların tanıtım birimlerinde, reklam ve kamuoyu araştırmaları ile ilgili kuruluşlarda görev alabilirler. Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölüm özel ve kamu kesiminde halka ilişkilerin uygulama biçimleri üzerine ve eğitim araştırma yapar. Halkla ilişkiler uzmanını amacı, çalıştığı kurumu halka tanıtmak, kurum ile halk arasında iletişim sağlamaktır. Bunun için kurumu tanıtıcı broşürler, raporlar hazırlayarak bunları kitle iletişim araçlarıyla halka duyururlar. Kurum ileri geleneklerinin konuşma ve yazışmalarının gözden geçirirler. Basın, konferans, yıldönümü toplantıların beklenen etkiyi yapması için gerekli koşullar hazırlarlar. Kısaca çalıştığı kurum hakkında çevrede olumlu izlenimler oluşturmaya çalışırlar. Mezunlar banka , fabrika, hastane, üniversite gibi özel ve kamu sektörüne ait çeşitli kurumlarda çalışabilirler.
Sınav Değerlendirme
Sınav Değerlendirme, geçme notu ara sınavın % 40'ı, yarıyıl sonu sınavının % 60'ının toplamı olarak değerlendirilmektedir.
Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Cihangir KASAPOĞLU
Kazanılan Derece ve Düzeyi
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Önlisans Derecesi
Kazanılan Derece Gereklilikleri ve Kurallar
Bu programda öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.
Öğretim Metodları
Anlatım, soru cevap, beyin fırtınası, teorik, uygulamalı ve uzaktan eğitim dersleriyle öğrenme.